Nature Art: Kunst in en met de natuur

CC ’t Vondel nodigde van 11 tot 15 september 8 nationale en internationale kunstenaars en kunstenaarscollectieven uit die de hele week werkten aan een kunstwerk in de natuur van De Zavelput.

Nature art is een kunststroming waarin de natuur de inspiratiebron is en tegelijkertijd het materiaal én de plek van de kunstwerken is.

Voor de kunstwerken mochten de kunstenaars enkel gebruik maken van de in de natuur aanwezige materialen (bladeren, takken, zand), dus zonder gebruik van onvergankelijke materialen zoals vijzen of ijzerdraad.

De kunstenaars verbleven in La Fresnaye, waar ze ook deelnamen aan yogasessies en kampvuurmomenten om met elkaar in verbinding te gaan.

Een jury koos voor de opening het beste werk, de 3 eerste laureaten ontvangen een geldprijs.

Myriam Kachour uit Zwitserland werd met de 3e plaats beloond voor haar werk ‘Cellen’ van de Zwitserse kunstenares Myriam Kachour, onder meer door het verrassende en cleane effect en de atypische en opvallende keuzes.

De Halse kunstenaar Ben Vanhoo sleepte niet enkel de 2e plaats in de wacht, maar ontving ook de publieksprijs voor zijn werk ‘Reunited’. De jury loofde de krachtige en ritmische vormen en kleuren en de robuuste, minst tijdelijke constructie. Het werk oogt op het eerste zicht eenvoudig, maar omvat een zeer sterke techniek, en er werd optimaal gebruik gemaakt van het materiaal.

De hoofdprijs ging naar ‘Het oor’ van de Nederlandse Hester Pilz. Zij maakte gebruik van zavel als puur materiaal en ging zo terug naar de essentie van de plek. Het juryverslag vermeldt ook de sterke, maar elegante en krachtige eenvoud van het project, totaalplaatje van concept naar uitvoering (gebruik van zintuigen) en de uitnodiging tot luisteren en stilstaan

Het openingsweekend van 15 tot en met 17 september was een succes, meer dan 650 bezoekers kwamen de kunstwerken bewonderen.

Sommige werken zijn ook nu nog vrij te bezoeken. Het gaat wel om vergankelijke kunst, waarbij naruurelementen zoals wind en regen de kunst kunnen veranderen of vergankelijk kunnen maken.

Locatie: Zavelput, Drasop, 1500 Halle