Festival XS

Ouders, spits jullie oren! Op zondag 26 mei 2024 wordt CC ’t Vondel namelijk dé plek voor baby’s, peuters, kleuters en hun ouders. Ontdek, giechel, verwonder en geniet mee met je koters tijdens het Festival XS

Activiteiten op mini-maat 

Festival XS (uitgesproken als: Festival Extra Small) is een familievriendelijke feest gevuld met de leukste activiteiten, workshops, infosessies, speelinstallaties, randanimatie voor zowel ouders als samen met je kleinste spruit. De activiteiten zijn specifiek uitgewerkt voor de allerkleinsten. Zelfs vanaf 0 jaar! 

 • PapZAK (6 mnd tot 4 j)

  Theater De Spiegel
  Festival XS
  zo 26 mei

  Kunst voor de allerjongsten. Daar kun je PaP op zeggen!

  Enkele artiesten maken een wondere wereld, geïnspireerd op baby-boekjes, flipper en knisper, flapjesboeken en pop-up prentenboeken. Zij toveren deze boekjes in een theatrale setting tevoorschijn uit een koerierszak.

  Een mix van spannend visueel theater en de mogelijkheid om zelf met de peuterboekjes te spelen. De acteurs worden ondersteund door muzikanten. Ze improviseren erop los met elkaars boekjes en wereldjes, met muziek én met de kinderen.

 • Onder de tafel (6 mnd tot 5 j)

  Les Zerkiens
  Festival XS
  zo 26 mei

  Als kind hebben we het allemaal wel eens gedaan: onder de tafel kruipen, ons laten meeslepen door de gesprekken van de volwassenen, het vervormde geluid van hun stemmen en het getik van het bestek. In die schuilplaats, liggend op het tapijt, gesust door het gedempte licht, kenden onze denkbeeldige reizen geen grenzen.

  De voorstelling: 
  Kinderen kruipen onder de grote tafel: het blad boven hun hoofd vormt een enorm scherm waarop de schaduwen van een mooi boeket bloemen te zien zijn.
  Plots rinkelt er een belletje en wordt de tafel gedekt.
  Kinderen zitten beneden verstopt en zijn getuige van de metamorfose van de tafel: aan de andere kant van de spiegel, daar waar alles verandert, wordt een andere maaltijd opgediend, een ongebruikelijke maaltijd waar het absurde en de poëzie het overnemen en de kwellingen van alledag vrolijk door elkaar schudden.

  Labo: 
  Op lage tafels liggen verschillende papieren vormen waarmee kinderen met het materiaal van de voorstelling aan de slag gaan: betasten, beelden associëren en verhalen vertellen.
  Om beurten kruipen ze onder de kleine tafel en ontdekken van daaruit een schaduwspel dat door het tafelblad wordt gecreëerd.

 • Koro Koro (6 mnd tot 1,5 j)

  Wonderland Collectief
  Festival XS
  zo 26 mei

  Deze bijzondere interactieve bewegingsvoorstelling voor de allerkleinsten is een magisch spel, dansant en muzikaal. De dansers en muzikanten lopen rond, rollen, glijden, springen en omringen je met klanken.

  Koro Koro, Japans voor ‘iets rollends’ is - na ‘BB’ - de nieuwste voorstelling van Makiko Ito.
  Ter plekke ontstaat een ontroerende, unieke dialoog tussen artiesten, baby’s en peuters.

  De kracht van Makiko Ito is haar sterke communicatie met de jonge kinderen, die zichtbaar geraakt worden en intens genieten van haar voorstellingen.

 • Pop-up Bib & Spelotheek (0 tot 5 j)

  Bib Halle
  Festival XS - Doorlopend
  zo 26 mei
 • Snoezelruimte (0 tot 5 j)

  CIK (Centrum voor Inclusieve Kinderopvang)
  Festival XS - Doorlopend
  zo 26 mei

  Het CIK komt graag zijn snoezelruimte voorstellen. 

  Sommige kinderen hebben door medische of psychosociale problemen meer intensieve zorgen nodig. Inclusieve kinderopvang is de opvang van kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte samen met kinderen zonder specifieke ondersteuningsbehoefte.

  Het CIK komt graag voor iedereen tijdens Festival XS een snoezelruimte maken van een 'hard' lokaal. Kom het ontdekken, geniet van lichtjes, rust, ZEN-momentjes... en vraag hen persoonlijk naar tips & tricks voor samen met je kind te kunnen ontprikkelen.

 • Onweerdansbaar (2,5 tot 5 j)

  Maud Tielemans
  Festival XS - Workshop
  zo 26 mei

  In ieder van ons schuilt een dansbeest. Ja, ook in jou! 

  Misschien ligt jouw beest wel te slapen in de warmte van je buik. Kan je hem horen? Of verstopt hij zich in je dikke teen? Ruik maar eens! 

  Maud Tielemans gaat samen met de 'DoeDoos' het beweegbeest in jou tot leven wekken. We beginnen bedeesd en dansen dan steeds uitbundiger met alledaagse voorwerpen uit je omgeving.

  Ben jij een Botsbeest, Frommelbeest, of Aaibeest?

 • De tandenfee is er! (0 tot 4 j)

  Christelijke Mutualiteit
  Festival XS - Doorlopend
  zo 26 mei

  Met de Wijsheidsstand maken kinderen op een speelse manier kennis met de vele aspecten van mondzorg.

  Aan de hand van een parcours langs verschillende opdrachten leren de kinderen bij over een goede mondhygiëne. Plezier verzekerd.

 • Cultuurcafé

  Festival XS - Doorlopend
  zo 26 mei
 • Het schildersatelier van Louis Thevenet (0 tot 5 j)

  Festival XS - Doorlopend
  zo 26 mei

  Laat de Halse schilder Louis Thevenet de inspiratiebron zijn voor de creatie van je kleuter op het schildersdoek.

  2024 is een feestjaar, want Thevenet is dan precies 150 jaar geleden geboren. En dat laten we ook tijdens Festival XS niet onopgemerkt voorbijgaan.

 • Creatief: Bloeiende kunst (0 tot 4 j)

  BROED
  Festival XS - Doorlopend
  zo 26 mei

  Samen met BROED duiken we in de kunst van het papier maken en transformeren we oude kranten en tijdschriften tot een nieuw kunstwerkje.

  Door bloemenzaadjes toe te voegen aan het papier bekomen we een groeibodem voor prachtige kleurrijke bloemen en brengen we het kunstwerkje letterlijk tot leven!

  Deze workshop is de ideale gelegenheid voor ouder en kind om samen quality time door te brengen en leuke herinneringen te creëren!

  Duur van de workshop : 1u

 • Creatief: Tommeke Champignonneke (0 tot 4 j)

  BROED
  Festival XS - Doorlopend
  zo 26 mei

  Samen met de organisatie BROED maak je één kweekset oesterzwammen op koffiegruis voor thuis.

 • Karikaturen laten tekenen (0 tot 4 j)

  Jean Deras
  Festival XS - Doorlopend
  zo 26 mei

  Wie even kan stilzitten, krijgt een karikatuur in de plaats, als blijvende en humoristische herinnering aan Festival XS.

  Jean Deras uit Halle schildert figuren en taferelen op de ramen van woningen en winkels. Tijdens Festival XS tekent hij karikaturen van je kind.

 • Speelwolk on the road (0 tot 4 j)

  Huis van het Kind
  Festival XS - Doorlopend
  zo 26 mei

  Babyspeelgoed, voelboekjes, ballenbad liggen allemaal ter beschikking om samen met je baby te genieten.

  Spel- en ontmoetingsplek 'Speelwolk' komt naar Festival XS met zijn babyspeelgoed, voelboekjes, ballenbad, spelmateriaal, voelmatten, ... Zo kan je ook samen met je baby genieten op Festival XS.

 • Op de pot! (0 tot 4 j)

  Gezinsbond
  Festival XS - Doorlopend
  zo 26 mei

  De wc-consulent van de Gezinsbond staat voor je klaar met tips & tricks.

  Zindelijk worden is een natuurlijk rijpings- en een leerproces. Waar het zindelijk worden bij het ene kind vlot verloopt, kan het bij een ander wat meer moeite en tijd kosten. Jij kan je kind in dit hele proces ondersteunen en positief aanmoedigen.

 • Healthy chocosnacks (2 tot 5 j)

  Karlien Vetsuypens
  Festival XS - Kookworkshop
  zo 26 mei

  Diëtiste en voedingsdeskundige Karlien komt een kookworkshop samen mét kinderen aanbieden.

  Samen ontdekken we de magie van een gezonde chocoladesnack. We gaan aan de slag om de mooiste praline zelf te rollen. Een leuke kans om de creativiteit te uiten en tegelijkertijd iets lekkers en gezond te creëren.

  Geen probleem voor mensen met lactose-intolerantie, wel oppassen voor notenallergie.