Sammy Van Cauteren

Hiraeth

Wouter Vandenabeele & 12 muzikanten
vr 2 feb 20:30
vr 2 feb
20:30
  • vr 2 feb
    20:30
    Concertzaal

Met inleiding door Wouter Vandenabeele om 19u45 (gratis, schrijf je hier in).

Op zoek naar melancholie doorheen de Balkan en het mediterraanse zeegebied: 10 landen, 92 dagen en 11.927 kilometer.

In de zomer van 2022 reisde violist en componist Wouter Vandenabeele naar de Balkan, Griekenland, Zuid-Italië, Catalonië, Andalusië en Galicië, op zoek naar de melancholische ziel in muziek. Melancholie verbindt mensen door de eeuwen en culturen heen. Het is ambivalent: verdriet vergezeld van troost of hoop, pijn vergezeld van schoonheid of vreugde. 

Met Hiraeth meanderen we tussen de klankkleuren van de melancholie die vooral in de Zuid-Europese muziekculturen te horen zijn (saudade, flamencoblues, balkanmuziek …).

Een bitterzoet hoopvol verlangen naar wat afwezig is en nooit volledig aanwezig kan zijn.

De pizzica, Sevdah, flamenco: allen hebben ze iets gemeen, de energie en de hoop die ontstaat door de muziek.  De oorsprong is hiraeth maar het resultaat is een uiting van levensvreugde, energie, dans en ‘je-m’en-foutisme’…

Wouter Vandenabeele was in zijn muzikale beginjaren actief als muzikant bij de folkgroep Ambrozijn, een groep die mee aan de basis lag van de folkrevival van de jaren ‘90. Hij werkte zich verder op als componist, arrangeur en artistiek leider van diverse groepen en projecten. Hij werkte ook voor theater en schreef filmmuziek.

Zo stichtte hij het wereldorkest Olla Vogala dat onder zijn leiding een unieke plaats veroverde in het Vlaamse muzieklandschap. Met zijn Chansons-reeks (Chanson sans paroles, Chansons pour la fin d’un jour, Chansons pour le temps qui reste en Chansons pour les oiseaux qui ne savent pas voler) laat hij zijn meer intieme en ingetogen kant horen. Als muzikanten bij de groepen Tamala en Liqa vertelt hij wederom een eigen verhaal waar hij ontmoetingen met andere culturen en genres nooit uitsluit.  
 
Andere opmerkelijke projecten die hij realiseerde zijn het prestigieuze Hadzidakis-project (opener van de Olympische Spelen 2004 in Athene), het Marokkaans-Vlaams project Brared Ataï en Zuiderwind, een project met Afrikaanse muzikanten. Hij speelde concerten van Taiwan over Libanon tot in Brazilië.

Credits

Zang: Francesca Manoccio (Arbëreshë, IT), Carmen Fernández (Andalucia, ES), Katerina Douka (GR)
Tamboerello en zang: Livia Giaffreda (Puglia, IT)
Lier en zang: Polis Efraimidis (Pontic, GR)
Viool en zang: Laura Cortese (VSA)
Fluiten, percussie en zang: Raphaël De Cock (B)
Viool en mandoline: Bojan Cvetrežnik (SLO)
Viool: Barja Drnovšek (SLO), Wouter Vandenabeele (B)
Accordeon: Bert Ruymbeek (B)
Gitaar: Jan Debrabandere (B), Alexander Gavilán (B)