Allemaal Hallenaren

Niemand vecht alleen tegen de coronapandemie. Ook niet in Halle. Om dat aan iedereen duidelijk te maken, organiseren we een unieke campagne. Op affiches en een website zullen verschillende Hallenaren te zien zijn. Van jong tot oud. Met een klein tekstje of een citaat erbij. Daarbovenop maakte Lieve Blancquaert de portretten.

De portretten staan alfabetisch gerangschikt
(bij duo-portretten op één van de 2 namen) 

A/B

C/D

E/F

G/H

I/J

K/L

M/N

O/P

R/S

T/W

X/Y/Z

"Zo een echte vriendelijke glimlach kan wel eens fijn zijn."

Interview met Lieve Blancquaert

Fotografe en journaliste Lieve Blancquaert slaagt erin een groot publiek te bereiken. Via tv-reeksen, boeken en tentoonstellingen van haar foto’s schetst ze een beeld van de mens. Ze is daarbij sociaal bewogen en heeft aandacht voor bijvoorbeeld de positie van de vrouw, aidspatiënten, mensen met een beperking. Schoonheid en weerbaarheid halen het daarbij van lelijkheid en weerloosheid.

Wat is volgens jou het belang van fotografie tijdens corona? 

Lieve: "Foto’s zijn een manier om de tijd vast te leggen. Het bewijs dat iets geweest is. Misschien is het nodig om ooit terug te kijken naar deze coronatijd. Bovendien kunnen foto's ook troosten en steun bieden, omdat ze ons terug brengen naar een bepaald moment. "

Zijn portretten des te belangrijker nu we elkaar niet meer live kunnen zien?

Lieve: "Zeker portretten zonder mondmasker zijn belangrijk. Zo een echte vriendelijke glimlach kan wel eens fijn zijn. "

Wat voor foto’s wil je maken van de Hallenaren?

Lieve: Warm en liefdevol. Niet angstig. Met een rustige blik. Ik wil het mooiste zoeken in die mensen, dat is mijn taak. Iedereen zal te zien zijn zonder mondmasker. Dat vind ik belangrijk. Zo een echte vriendelijke glimlach kan wel eens fijn zijn.

Hoe voelt het om een foto te nemen vanop afstand?

Lieve: Gelukkig bestaat er zoiets als een korte telelens. Daardoor komt het model vanzelf dichter. Maar ik mis het aanraken. De afstand is visueel niet voelbaar maar is er wel.