Echo of Majiayao

In het voorjaar van 2019 is Simone Haak, medeoprichter en eigenaar van Galerie Terra Delft, met 14 kunstenaars afgereisd naar Majiayo (Noordwest China) om er een artist-in-residence project te doen. Buiten China zijn deze Majiayao potten te vinden in de collecties van gerenommeerde musea. 

Veertien internationale kunstenaars interpreteerden de vijfduizend jaar oude Chinese Majiayao keramiekcultuur. 

Tijdens deze interpretatie werden de kunstenaars terug gekatapulteerd naar de inspiratie en beleving van hun reis in China. Ze werden door Galerij Terra uit Delft uitgenodigd om er een maand te verblijven en te werken met inheemse klei en technieken. Nu maakten ze in hun eigen atelier nieuw werk voor Halle. Daarna reisde de tentoonstelling verdaer naar onder meer Nederland en Zweden. 

Verschillende landen werdn vertegenwoordigd. Simone Haak selecteerde de groep en koos hierbij om diversiteit en techniek samen te brengen. Het in contact brengen van verschillende nationaliteiten is heel actueel. 

Deelnemers: 
Mieke Everaet en Marc Janssens (België)
Liesbeth Kamp, Mechtild Paauwe en Saskia Pfaeltzer (Nederland)
Martin McWilliam (Duitsland)
John Higgins (Groot Brittannië)
Paul-Robin Sjöström (Zweden)
Morten Løbner Espersen (Denemarken)
Sangwoo Kim (Frankrijk)
Jay Lu (Nieuw Zeeland)
Vilma Villaverde (Argentinië)
Hidemi Tokutake (Japan)
Jackson Li (China)

Dit nieuw, hedendaags keramisch werk werd vervolgens samen met de 5000 jaar oude Majiayao potten geëxposeerd in het museum van Lintao. De Maijayaocultuur inspireerde de deelnemers om opnieuw ander werk te maken, speciaal voor Echo van Majiayao.

Echo van Majiayao was in België te zien zijn van 5 februari tot 27 februari 2022 in de Oude Post en CC ’t Vondel in Halle en deed nadien nog verschillende andere landen aan. Het was de bedoeling om de tentoonstelling Echo van Majiayao te laten reizen naar verschillende landen. 

Op donderdag 3 februari gaf Simone Haak een rijkelijk geïllustreerde lezing over hoe de tentoonstelling Echo, geïnspireerd op de Neolitische Majiaya cultuur en de archeologische vondsten tot stand is gekomen.