De Wereldmaand bestaat 20 jaar en dat vieren we! Halle toont zich in november opnieuw als diverse en duurzame stad. 34 evenementen op 13 locaties in Halle zetten onze boodschap kracht bij. Dit jaar zetten we iedereen letterlijk in beweging met een parade op de openingsavond op 2 november.

November Wereldmaand is sinds 2003 een vaste waarde op de kalender in Halle. De stad Halle en CC t’ Vondel organiseren dan samen met verenigingen en vrijwilligers uiteenlopende activiteiten om de diversiteit in onze stad te vieren en duurzaamheid in de kijker te zetten. 

Het thema van deze editie is ’20 jaar in beweging’. Want de Wereldmaand zette de voorbije jaren al heel wat mensen in beweging. Aan de vorige editie alleen al werkten meer dan 442 vrijwilligers mee. We telden bovendien 3.129 bezoekers op de evenementen.

Parade door de stad

Een parade trekt op donderdag 2 november de Wereldmaand op gang. Om 20u is iedereen welkom in de Oude Post om het gezellig ingerichte Wereldcafé te ontdekken. Een uur later trekken we in stoet door de stad met ‘New Moon’. Het project van Metx en Moving Music in samenwerking met De Batterij was eerder al te zien in de Brusselse Zinneke Parade. ‘New Moon’ is een grote zwarte schijf met een diameter van 6 meter. Het is het symbool van de nieuwe maan, een eerbetoon aan de onzichtbare krachten die ons beïnvloeden. Enkel door samen te werken kan de schijf voortbewegen. Om 22u zijn we terug en genieten we na met een hapje, een drankje en muziek.

De Wereldmaand zichtbaar in Halle

Vrijwilligsters Karin en Mieke kleden de stad samen met scholen, buurthuizen en organisaties opnieuw aan voor de Wereldmaand. Dit keer krijgen ze hulp van de zusjes Sissau, Liese Leunens, Villa Basta, Beat Galerij, kunstenaarscollectief Animo en vele anderen om de beweging van de Wereldmaand in de stad zichtbaar te maken. De bekende bol onder Servais op de Grote Markt steekt in een nieuw kleedje dankzij de hulp van de Kunstacademie.

34 uiteenlopende activiteiten 

We zetten iedereen in beweging tijdens 34 uiteenlopende activiteiten, verspreid op 13 locaties in Halle. Bezoekers zijn welkom op infoavonden, films, debatten, optredens, culinaire activiteiten en veel meer. We lichten er enkele uit:

‘Bij elkaar in bed’ - Zaterdag 4/11 (20u) en zondag 5/11 (15u)

Theater met een roze knipoog. Dat serveert Theater Zensationeel uit Ternat met de Komedie ‘Bij elkaar in bed’. Acteurs van Hallemaal Gelijk staan mee op het podium. In deze parodie op het bekende tv-programma gaan we op bezoek in B&B ‘De Regenboog’ bij gastheren Kenny en Antonio. Een schijnbaar harmonieus koppel. Maar is alles wel wat het lijkt? De concurrentie staat alvast klaar met hun oordeel.

Repair Café (Buurthuis Windmoleken) - Vrijdag 10/11

Een Repair Café mag niet ontbreken in het programma. Je favoriete kapotte spulletjes laten herstellen door vrijwilligers? Duurzamer wordt het niet! In Buurthuis Windmoleken laat je van 18u tot 21u elektronica, IT, textiel en fietsen herstellen. En je kan er ook je keukenmessen laten slijpen. Terwijl je wacht drink je iets of eet je een croque in het buurtcafé.

Levende Bibliotheek (Bibliotheek Halle) - Zaterdag 18/11

Niet alleen in boeken vind je boeiende verhalen. Tijdens de Levende Bibliotheek ontleen je geen boeken maar wel echte mensen van vlees en bloed. Dieter, Sabiha, Geert, Anne, Iwein en Nicky vertellen eerlijk over hun leven in korte gesprekken van mens tot mens van 10u tot 13u.

Klassiek: Wachtet Auf (Villa Servais) - Zaterdag 18/11

Een nieuw klassiek aanbod eist een plekje op in de agenda van de Wereldmaand. De chemie tussen de Japanse violiste Madoka Nakamaru en de Halse componist, organist en klavecinist Wouter Dekoninck resulteerde in de CD ‘Wachet auf’. Laat je in Villa Servais begeesteren door Madoka's verfijnde, vioolspel, soms meditatief, melancholisch, dan weer vurig virtuoos, door Wouters composities in alle geuren en kleuren... en door leuke anekdotes!

Feesten tijdens de Wereldmaand

Tijdens November Wereldmaand bouwen we graag een feestje. Dat doen we o.a. op Club Kosmos op 18/11, Mappa Mundi festival op 25/11 en op 10-hours party van Girucu op 26/11.

Op www.novemberwereldmaand.be vind je een overzicht van alle activiteiten en nieuwigheden.