Ken Huys

Met de nieuwe portrettenreeks wil Ken Huys komaf maken met de Belgische bescheidenheid over alle grote sterren in huis. Belgen stellen zich liever nederig op dan aan grootspraak te doen. Charmant maar zo vergeten we soms dat de Belgische troeven België groter maken dan we denken dat we zijn. 

In de Foyer van CC ’t Vondel had je de kans om Stromae tegen het lijf te lopen. Er valt immers niet naast de portretten van 100x150 cm te kijken. ‘Zo groot als de artiesten het verdienen’, aldus Ken Huys. 
Ook Dries Mertens, Selah Sue, Oscar & The Wolf, Zwangere Guy, Angèle, Otto-Jan Ham, Koen Wauters, Matteo Simoni en Mathias Vergels sieren de muren wanneer je het cultuurcentrum binnenwandelde. Ken Huys heeft wel twintig Belgische beroemdheden vereeuwigd.

De reeks gaat erover om een statement te maken. Het mag geen taboe zijn om gewoon eens grofweg te stoefen over wat voor moois er op de Belgische bodem is gekweekt. Maar ook om te blijven opscheppen, want Ken Huys lijkt het kennelijk ook moeilijk te hebben met het feit dat sommige artiesten in de vergetelheid geraken.

Ken Huys begon met zijn reeks in 2015 en werkte elk jaar ongeveer drie portretten af. Bijna elke artiest reageerde op hun beeltenis. Zo zei Otto-Jan Ham laconiek dat zijn portret beter is dan het origineel. Matteo Simoni is erg blij met het resultaat. Greta Thunberg vindt haar portret amazing en Zwangere Guy reageerde: ‘Bro, merci!’ Dries Mertens was bang om het werk kapot te maken met zijn handtekening en de vader van Average Rob heeft het schilderij gekocht om als verjaardagscadeau te geven. Enkel maar positieve reacties aan het adres van Huys. 

Huys is al sinds kleine jongen in de ban van tekenen en schilderen. ‘We hadden het thuis niet zo breed. Zodra ik wat papier en potloodjes vond, installeerde ik mij voor het raam en tekende alles wat er passeerde. Dat waren dan zowel menselijke gezichten als bomen. De natuur heeft mij altijd al geboeid.’ Voor zijn lentefeest kreeg hij de schoolopdracht om een vrij werk te maken en schilderde uit zijn hoofd een prachtige zonsopgang. ‘De dokter uit het dorp had toen gevraagd om mijn werk te kopen, wat voor mij het allergrootste compliment was maar mijn moeder heeft de verkoop geboycot en sinds dan hangt mijn schilderij al jaren in haar living.’

Na twaalf jaar in de grafische sector gewerkt te hebben, vindt Huys het tijd voor nieuwe uitdagingen. Hij is van plan om volledig zelfstandig schilder te worden en zal dat doen vanuit zijn atelier in het rustige Bilzen. Het volgende project zal ietwat pikanter zijn dan wat we van hem gewoon zijn. Huys kiest voor een nieuwe richting waarin de schoonheid van het lichaam met al haar imperfecties centraal staat. ‘Wie weet lukt het mij om enkele bekendheden te strikken, maar voor nu werk ik vooral met bevriende modellen.’