Nieuwjaarsconcert

L'Altra Follia
zo 21 jan 15:00
zo 21 jan
15:00
  • zo 21 jan
    15:00
    Raadzaal stadhuis

Klassiek concert in samenwerking met Neos.

Voor dit nieuwjaarsconcert put van l’Altra Follia uit het rijke repertoire van veel geprogrammeerde muziek uit Oost-Europa (Oostenrijk-Hongarije en het toenmalige Bohemen). In de tweede helft van de 19de eeuw was Wenen het centrum van muzikaal vermaak.

Vooral de familie Strauss (o.a. vader Johann en zijn zonen Johann en Joseph) liet zich daarbij niet onbetuigd. Zij schreven een groot aantal walsen en polka’s die in de balzalen van die tijd met veel succes werden uitgevoerd. Hun werk vormde een bron van inspiratie voor andere componisten uit de Oostenrijks-Hongaarse invloedssfeer (Franz Lehár bijv. of Emmerich Kálmán), vooral toen ook operettes zeer populair werden.

Al deze componisten waren succesrijke leveranciers van hits en meezingers. Toch overstijgen ze, zoals dit concert duidelijk aantoont, door hun muzikale verfijning het niveau van de doordeweekse schlager. 

Met een uitzonderlijke bezetting van strijkers en een harmonium komt deze muziek zeker ook tot z’n recht in een kamermuziekbezetting.