Martin Losvik

Songs for a Heartbreak

Soetkin Baptist & Yegor Shevtsov
do 14 mrt 20:30
do 14 mrt
20:30
  • do 14 mrt
    20:30
    Don Boscokerk - Alsembergsesteenweg 130 - 1501 Buizingen

In dit hartverwarmende concert is het de muziek die heelt, niet de tijd. 

In alle tijden, vormen en talen werd muziek geschreven met slechts één doel: om te helen wat gebroken is. In dit hartverwarmende concert is het de muziek die heelt, niet de tijd. 

Soetkin Baptist (stem), Yegor Shevtsov (piano) en Martin Losvik (visuals) hebben de verschillende vormen van hartzeer geoogst en de verhalen die ze omgeven. Martin Losvik voorziet de muzikanten van een warm deken van arctische melancholie met zijn visuals, foto’s en video’s.

Het programma strekt zich uit over een periode van meer dan 700 jaar, gebracht in meer dan vijf talen, met muziek van onder andere Guillaume Dufay, Josquin Deprez, Henry Purcell, Benjamin Britten, Johannes Brahms, Maurice Ravel, Kurt Weill, Hans Eisler en Barbara.

Na een schitterende première tijdens The Northern Lights Festival in Tromso (NO) in januari 2022, staan Soetkin, Yegor en Martin te popelen om Songs for a Heartbreak in België voor te stellen.

Soetkin Baptist (mezzosopraan, °1985) startte in 1994 haar muzikale opleiding in Galmaarden, waar ze viool en later ook zang volgde. Daarnaast zong ze in verschillende ensembles en koren, waaronder Innamorati di Musica. 
In 2003 zette ze haar studies voort bij het Lemmensinstituut te Leuven, met zang als hoofdinstrument (Dina Grossberger), naast viool en piano. Zes jaar later studeerde ze af met grote onderscheiding voor zang.
Van 2004 tot 2009 was ze de hoofdzangeres van Ishtar, de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival in Belgrado, Servië, in 2008. 

Vanaf 2007 stond ze op het podium met Chansons sans Paroles van Wouter Vandenabeele, haar duo met Anne Van den Bossche (piano), Soetkin made in France met ensemble Polygone, haar duo met gitarist Bert Candries en Duo Dès (met Eddy Peremans op gitaar), Friday in the City (met o.a. Marty Townsend). Daarnaast is Soektkin ook een geliefde gastzangers bij o.a. Olla Vogala en zingt zij bij Encantar.

Sinds april 2012 werkt Soetkin als gastmuzikante mee aan Drumming van Anne Teresa De Keersmaekers' Rosas en is ze regelmatig te gast bij Graindelavoix en bij het ensemble Psallentes.
In september 2013 verbleef Soetkin in Noorwegen waar ze onder meer werkte aan een eigen repertoire onder de titel FuRua dat in 2015 live werd voorgesteld aan het publiek.
In september 2014 debuteerde Soetkin met muziektheater, Liedjes met Wortels i.o.v. Zonzo Compagnie, samen met Jan Van Outryve, een productie die tot op de dag van vandaag lof oogst in binnen- en buitenland.
Begin 2015 speelde ze in de productie Nerf van Ultima Thule i.s.m. Zefiro Thorna. 
Sinds 2017 maakt ze deel uit van Ratas del viejo Mundo, een internationaal collectief onder leiding van Floris De Rycker.
Vanaf maart 2018 trad zij meerdere seizoenen op met het project Cold and Raw met Jan Van Outryve en Didier François. 
Sinds 2019 verrast zij opnieuw met haar nieuwste frans chanson programma Que Désire.
Vanaf eind 2021 staat ze samen met Annemie Struyf op de planken met Dromen uit het Hoge Noorden
Ondertussen woont Soetkin permanent in Noorwegen en maakt zij daar deel uit van het vocaal ensemble VocalArt (NO). 

Ze is in Noorwegen ook gastzangeres bij Bodø Rhythm Group (Bodø -NO), Vokal Nord ( Tromsø - NO), Musikk I Nordland (Narvik - NO) en speelt in duo met pianist Sveinar Aase (NO) en met pianist Yegor Shevtsov (NO).
Daarnaast treedt ze regelmatig als solist op bij o.a. Musikkfestuke Bodø (NO), Sagaspill Steigen (NO), Querini opera Røst (NO), Nordlys Festival Tromsø (NO), Bodø Jazz open (NO).

Yegor Shevtsov (piano) trad onlangs op in Stormen Konserthus Bodø (Noorwegen), Fajr Festival (Iran), Skirball Center (New York), Tokyo Bunka Kaikan (Japan), het National Theatre in Taipei (Taiwan) en Auditorio de Ciudad de Leon (Spanje).
Zijn uitvoeringen werden geprezen om hun 'Mozartijnse elegantie', 'perfecte luciditeit' (The New York Times) en 'uitmuntend muzikaal vakmanschap' (The Miami Herald).

Zijn opname van de pianomuziek van Claude Debussy en Pierre Boulez werd door rhapsody.com geselecteerd als een van de 25 beste klassieke albums van 2013.

Shevtsov is een toegewijde medewerker in de danswereld, en naast het werken met MMDG sinds 2008, heeft hij gewerkt met Lar Lubovitch, Benjamin Millepied, Alexander Ratmansky, John Heginbotham en anderen.

Onder de componisten die Shevtsov hun werken hebben horen uitvoeren, zijn Pierre Boulez, John Luther Adams, Elliott Carter, Charles Wuorinen, Georg Friedrich Haas, Steve Reich, Louis Andriessen en George Crumb.

Credits

Zang: Soetkin Baptist Piano: Yegor Shevtsov Visuals, foto's en video's: Martin Losvik