Reisreportages

do 19 jan 20:00 - do 20 apr 22:00
do 19 jan
-
do 20 apr
20:00 - 22:00
  • do 19 jan
    -
    do 20 apr
    20:00 - 22:00
    Raadzaal

De erfenis van de Kelten
19 jan 2023
20:00
€5 
Tickets

In de Gallische Oorlogen, met een glansrol voor de Belgicae, vermeldt Caesar meerdere volkeren onder de algemene noemer ‘Celtae’. De Kelten vormden echter nooit een politieke eenheid. Er is over hen geen geschiedschrijving uit eerste hand. Is dat de reden voor de relatieve onzichtbaarheid vandaag de dag? Ruim 800 jaar voor Christus startte de opkomst van de Keltische volken. Landbouw, ambacht en handel waren hun voornaamste activiteiten en het inpalmen van nieuw grondgebied liep langs waterwegen, begaanbare valleien, doorwaadbare oversteekplaatsen. Wie door Europa reist, zal ontdekken dat de Keltische erfenis niet overal even onzichtbaar is. De Ierse harp, de Welshe zangcultus, de doedelzak zijn Keltische overleveringen. Halloween is het oogstfeest Samhain. Ook heel wat sporen leiden naar de Egeïsche Zee en de oevers van de Indus.We maken een reis doorheen de tijd, in en buiten Europa, volgen even de avonturen van de bekendste Galliër, Asterix, en belichten de Keltische revival in de 19de en 20ste eeuw. 
Lezing door Els Talloen


Egypte, 5000 jaar langs de Nijl
16 feb 2023
20:00
€5
Tickets

Na een bezoek aan het moderne Egypte met de hoofdstad Caïro, met haar moskeeën en soeks, de Nijl met haar dorpjes en exotische bevolking, maken we een reis van 5000 jaar terug in de tijd. We vertellen de boeiende geschiedenis van het oude Egypte, vanaf de eerste farao Narmer (3200 v.Chr.) Tot de laatste koningin Cleopatra (31 v.Chr.). Tijdens deze reis bezoeken wede piramiden, de indrukwekkende tempels, met prachtige reliëfs en beeldhouwwerk, de mysterieuze faraograven en nog veel meer. In november 2022 werd de 100ste verjaardag herdacht van de ontdekking van het graf en de fabelachtige schatten van Toetanchamon door Howart Carter. We besteden aan die spectaculaire en spannende ontdekking in niet minder dan 17 minuten.
Reisreportage door Guido Vervoort


Door Siberië en Mongolië naar het Naadamfestival
30 maa 2023
20:00
€5
Tickets

In Moskou nemen we de Trans-Siberische Spoorweg, ontdekken het prachtige Baikal-meer en bezoeken Irkutsk, de hoofdstad van Siberië. Na het indrukwekkende Naadam-festival reizen we door de uitgestrekte Mongoolse binnenlanden, waar Djengis Khan zijn veroveringen begon en een wereldrijk uitbouwde. De huidige Mongolen zijn nog steeds fier op hun vroegere leider, ook al kenden ze eeuwenlange Chinese dominantie en het Sovjettijdperk. Sinds 1990 heeft het land een democratisch bestuur. We maken kennis met de Mongoolse nomaden, slapen in een yoert, en verplaatsen ons in een land zonder wegen, maar wel met miljoenen loslopende paarden, schapen en yaks.
Reisreportage door Patrick Dewilde


Dwars door Centraal-Amerika
20 apr 2023
20:00
€5
Tickets 

Wereldreiziger Dominiek Druart laat ons proeven van regen- en nevelwouden, indrukwekkende laaglanden, koloniale stadjes en vulkanische gebieden. Hij is onder de indruk van de fascinerende indianenbevolking met hun mysterieuze cultuur. Wij maken kennis met de schatten langs de Mayaroute, de tropische streken en levendige lokale markten. Zo reizen we samen naar Panama, Costa Rica, Nicaragua en Honduras, beleven de uitbarsting van de El Fuego-vulkaan en maken een adembenemende tocht door Guatemala. Belize, als droombestemming, wordt de afsluiter.
Reisreportage door Dominiek Druart