Rond de Noordzee

Arnout Hauben

Televisiemaker Arnout Hauben maakte samen met cameraman Philippe en droner Ruben een reis van bijna 100 dagen rond de Noordzee. Door 8 verschillende landen: België, Frankrijk, Enge­ land, Schotland, Noorwegen, Denemarken, Duitsland en Neder­ land. Het resultaat is te bewonderen in deze tentoonstelling met 27 foto’s die de sfeer en de kustlijn visueel in kaart brengen.

100 dagen onderweg… Ze tekenden verhalen op van verdronken vissers en noodlottige storminvloeden en botsten op overblijf­ selen van oorlogsgeweld. Tegen wil en dank stroomde ook de actualiteit keihard binnen, in de vorm van nieuwsberichten over het toenemend aantal vluchtelingen  in de Noordzee  die vanaf de Noord­Franse kust in kleine rubberbootjes het Verenigd Ko­ ninkrijk proberen te bereiken. Radeloos, al veel te lang op drift. Ondertussen blijft het zeeniveau stijgen en raakt het plasticpro­ bleem maar niet opgelost.

Gelukkig voelden ze ook blijheid en harmonie tussen de mens en de zee. Meer dan eens waren ze overdonderd door de pracht  van de natuur. Metershoge duinen, razendsnel  afkalvende kliffen, imposante fjorden, ze kwamen het allemaal tegen, zo dicht bij huis. Met hun drone brachten ze niet alleen de kustlijn, maar ook de geschiedenis en zelfs de toekomt van de Noordzee in kaart. In die zin was het ook een reis door de tijd…

 

EXTRA:

Op vrijdag 20/09 geeft Arnout ​een lezing en een rondleiding door de tentoonstelling.