Lembeek Vrijstaat

Elvis Peeters, Stijn Vranken, Tijs Delbeke & Katrijn Van Bouwel

Literair feest, niet volgens de letter van de wet.

Tijdens deze avond botsen woord, muziek en beeld vrijelijk tegen elkaar op. Rode draad is het begrip ‘vrijstaat’: een zalig oord van verderf,  waar schurken helden zijn en helden schurken.

Tijdens het Ancien Régime (tot 1796) was de Halse deelgemeente Lembeek namelijk werkelijk een vrijstaat. Op het brouwen van bier en het stoken van jenevers werden geen taksen geheven. Op zijn hoogtepunt kende het dorp meer dan 50 brouwerijen en stokerijen. Lembeek werd een soort ‘Monaco aan de Zenne’ en de invloed van de Lembeekse jeneverbaronnen liet zich voelen tot in het Halse stadhuis.

Op 02/02/2019  roepen we voor 1 avond opnieuw de vrijstaat uit, waar niks moet, maar alles mogelijk is. De brouwerij van Boon is de locatie van dit evenement.

Met:​

Katrijn Van Bouwel: Actrice, columniste en schrijfster die tijdens Lembeek Vrijstaat de rol opneemt van ceremoniemeesteres. Dit met slechts één doel: de avond in foute banen leiden.

Elvis Peeters: Schrijver-punker met boeken als mokerslagen in fluwelen handschoen. Genadeloos actueel en prettig provocerend.

Stijn Vranken: Voormalig stadsdichter van Antwerpen met voorlopige verblijfsvergunning in Lembeek Vrijstaat. Verwacht u aan chaopoëtische letteracrobatie.

Tijs Delbeke: Multi-instrumentalist met pseudoniemen als Sir Yes Sir en Nightman. Ook bekend in dienst van deus, Balthazar, Dez Mona. Zal in uw oor hijgen of briesen, al naargelang de wind staat.