Het gezicht van de oorlog!

Rudi Vranckx

Rudi Vranckx (historicus en journalist bij het VRT Nieuws) houdt zich vooral bezig met internationale conflicten (Irak, Libanon, Israël, Palestina).

Zijn eerste grote opdracht als oorlogsverslaggever start in 1989 in Roemenië tijdens de val van dictator Ceausescu. Later volgen nog de Golfoorlog, de oorlogen in Joegoslavië en de grote conflicten in het Midden-Oosten. 
In 2010 maakte hij voor Canvas een 7-delige reeks reisreportages over Congo, n.a.v. de 50ste verjaardag van de onafhankelijkheid van dat land, onder de titel Bonjour Congo.
Tijdens de hevige protesten begin 2011 tegen het regime van president Moebarak in Egypte bleef hij als één van de laatste Europese journalisten ter plekke. Daarna bezocht hij met een ploeg van de VRT de steden Al Baida en Benghazi in Libië waar pas een hevige strijd gewoed had tussen voor- en tegenstanders van Qadhafi.
In september 2011 toonde Canvas zijn nieuwe reeks ‘De Vloek van Osama’ waarin hij nagaat hoe de wereld veranderd is sinds en door de aanslagen van 11 september. Hij bezoekt daarvoor de VS, het Verenigd Koninkrijk, Afghanistan, Pakistan, Irak, Jemen en Egypte …